de mannen van zwam op stam

de Kwekerij

handwerk, passie en kwaliteit

Sinds 2016 zijn wij;  vrienden van elkaar en eigenaren van de kleine bedrijven_Waar van Hier en Bosleven - gestart met een kleinschalige hobbymatige kwekerij samen met onze partners en behulpzame vrienden.

 

De eerste ideeën begonnen als een grap; de altijd vochtige bostuin omdenken tot een bloeiende moestuin....het enige wat er groeit zijn paddenstoelen....

 

Als groen en buitenliefhebbers zijn wij met deze gedachte gaan omdenken en hebben op basis van kennis, ervaring, uitzoekwerk en bezichtigingen bij ervaren collega's de ideeën verder uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd  tot de kleinschalige maar helemaal natuurlijke teelt Van de Shiitake paddenstoel. De voorkeur voor de Shiitake was voor ons ook snel gemaakt vanwege de kenmerkende smakelijke en gezonde eigenschappen.

Op dit moment  bouwen wij aan een plek waar ruimte kan worden geboden  aan 5000 eikenhouten stammen om de Shiitake paddenstoel het beste tot haar recht te laten komen. Inmiddels staan al 2000 stammen uitgezet  en zijn volop in groei. De stammen staan in een bos in Teteringen, een  schaduwrijke en vochtige omgeving.

Na verantwoorde kap van inlands eiken wordt binnen enkele weken het Mycelium met de hand ingeboord. Dit uit Japan verkregen broed weet zich dan zonder toevoeging van buitenaf, behalve de elementen van de natuur zelf een weg door de stam heen te groeien.

 

Shiitake heeft ongeveer twee jaar de tijd om te ontwikkelen en als het dan zover is, dan schieten ze als paddenstoelen uit deze stammen.

De paddenstoelen zijn stevig van vorm en structuur en door de groei op de stam hebben ze een bijzondere houtachtige smaak. U begrijpt dat wij op deze manier geen productiewerk bieden, maar juist door deze manier de shiitake in al haar smaak en met hoogstaande kwaliteit kunnen leveren.

Inmiddels leveren wij aan lokale restaurants, thuiscateraars, lokale bedrijven en ook particulieren, de vraag groeit en de Shiitake smaken naar meer..