(Roer)bakken en wokken of verwerken in een soep zijn de meest gebruikte methodes om shiitakes te bereiden. Dat is niet voor niets. Shiitakes zuigen graag olie of vet op, en met deze manieren hoef je daarvan (bijna) niets te gebruiken. Reken op 4-6 minuten om shiitake mooi beetgaar te bakken.

Een leuke variatie is frituren. Zorg er in elk geval altijd voor dat de shiitake niet direct in contact staat met de olie, door een beschermend laagje aan te brengen. De kans is anders groot dat deze de olie dan opzuigt en zompig wordt in plaats van krokant.

wist je dat je Shiitake ook kan grillen en/of op de barbecue bereiden?!

Grillen is een fijne manier om shiitake klaar te maken, omdat de  intense smaak zo goed tot zijn recht komt. Op een contactgrill volstaat het om de shiitake in stukjes te snijden en 5-10 minuten te grillen totdat ze beetgaar zijn. Olie is eigenlijk niet nodig. Alternatief past de rooksmaak van de barbecue uitstekend bij shiitake. Snijd deze in stukjes, verpak ze in wat aluminiumfolie en laat ze in 5-10 minuten garen op een niet te hete barbecue. Ook heel goed te combineren met een smeltende kaas en/of kruiden.